Eleccions generals 2023
La direcció del Partit Popular
Foto: La direcció del Partit Popular | EFE
Investidura

El PP declara la guerra a la reforma "a mida" del finançament de Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
La direcció del Partit Popular
Foto: La direcció del Partit Popular | EFE

El Partit Popular boicoteja les negociacions. Els populars han declarat la guerra a l'oferta del PSOE als independentistes perquè facilitin la investidura de Pedro Sánchez: una reforma del finançament autonòmic de Catalunya.

Per què és important? El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, necessita el vot d'ERC i Junts per tornar a ser president d'Espanya.

Situació actual: Els republicans i els juntaires han posat preu als seus vots; un referèndum i amnistia. Aquestes demandes el PSOE no les vol assumir per "inconstitucionals". És per això que els socialistes han ofert als independentistes renegociar i reformar el sistema de finançament autonòmic de Catalunya a més de posar sobre la taula la condonació del deute dels catalans amb l'Estat.

En profunditat: Després que diversos presidents autonòmics del PP hagin saltat com un motlle contra una reforma del finançament parcial, el vicesecretari d'Organització del PP, Miguel Tellado, ha carregat perquè la proposta és "a mida".

  • Tellado ha argumentat que s'ha de fer de forma "multilateral" i no "bilateralment" amb els independentistes. "L'ús partidista del sistema de finançament és un error que cap govern ha de cometre i menys per facilitar la investidura de qui ha perdut les eleccions", ha assegurat en una entrevista a Onda Cero. 

A més: Els populars també han criticat la proposta del PSOE de condonar el deute de Catalunya amb l'Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica. "Plantejar la condonació del deute a Catalunya per veure si així aconsegueix el senyor Sánchez els vots que no han volgut donar-los a les urnes, em sembla un insult a la intel·ligència", ha dit. 

En xifres: Segons el Banc d'Espanya, Catalunya és la Comunitat Autònoma que més diners deu amb 85.456 milions d'euros, que equival a 11.007 euros per català. En segona posició està el País Valencià amb 55.438 milions d'euros, que es tradueix en 10.960 euros per habitant. Finalment la Comunitat de Madrid que deu 37.495 milions d'euros, uns 5.553 euros per madrileny.